Bu içeriğimde uzun süredir takip etmediğim bir internet sitesinin SEO açısından teknik ve içerik analizini yapacak, internet sitesinin yaşadığı düşüş trendine çözüm arayacağım. Hazırlayacağım içerik, süreç boyunca elde edilen başarılı/başarısız adımlar eşliğinde güncel tutmaya çalışacağım. Günlük rutin dışında tutarak, olabildiğince ekran görüntüsü ve faydalandığım kaynaklara da yer vererek, benden farklı ihtiyaçları olabilecek kişilerin de kaynak edinmesini kolaylaştırmaya çalışacağım.
Yazının başlangıcında çalışma yapacağımız internet sitesi hakkında kısa birkaç bilgi vereyim:
- İnternet sitesi WordPress altyapısında barınıyor.
- 2016-2019 yılları arasında internet sitesine günlük ortalama 30 adet ekonomi alanında haber girişi yapılıyordu.
- 2019 yılı itibariyle internet sitesinde sadece kariyer geliştirme ve iş ilanları alanında içerik yayınlanıyor.
- 2021 itibariyle haftalık 5 ila 8 adet arası bir içerik yayınlanma temposu var.
- İş ilanı olarak yayınlanan içeriklerin ortalama uzunlukları 300 kelime düzeyinde.
- Kariyer alanında yayınlanmış olan içerikle 1500 kelimeden daha uzun.
- Sitenin gelir modeli Google Adsense.
- Siteden tanıtım amacıyla, kendi sektöründen birkaç işbirliği gerçekleştirilerek link çıkışı gerçekleştirildi. En yeni link çıkışı 2021 yılının başlarında oldu.
- Neredeyse 2020 yılından beri internet sitesinin backlink durumunu, sıralamalarını, içeirk yayın sıklığını yakından takip etmiyorum. Sadece WordPress güncellemeleri için panele giriyor/çıkıyorum.
Evet, ön bilgileri sunduysak başlayalım:
Mevcut Durum Analizi
Birinci aşamada internet sitesinin mevcut durumu hakkıdna ücretli ve ücretsiz araçlardan bilgiler toparlayacak, neden bir çalışma yapmamız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. İlk olarak Google Search Console’dan başlayalım.

Haftalık ortalama 4 ya da 5 adet içerik girişi gerçekleştirilen bu internet sitesi için son 6 aydır düşüş eğilimi devam ediyor. Üstelik keşfetten gelen hiçbir ziyaretçi de gözükmüyor. Bu içeriği hazırlamaya karar vermeden önce internet sitesinin teknik açıdan analizine başlamış, hız konusunda ihtiyaçlara bilgim dahilinde çözüm üretmeye çalışmıştım. Hız ve kullanıcı deneyimi analizi yaparken Gtmetrix, Pingdom, WebPageTest ve PageSpeed Insights verilerinden faydalanmaya çalıştım. Aşağıda bu araçlardan edindiğim mevcut durumu görüntüleyeceğiniz ekran görüntülerini paylaşıyorum. Mevcut durumu daha iyi bir konuya getirebileceğimi düşündüğüm ve bu aşamaya kadar yaptıklarımı tekrarlayacağım için eski çalışmalara değinmeyeceğim.
Hız Testi Sonuçları
Gtmetrix’ten aldığım mevcut sonuç (28 Kasım 2021)

Tools.pingdom.com’dan aldığım mevcut sonuç:

Webpagetest.org’dan aldığım mevcut sonuç:

PageSpeed Insgihts’tan aldığım mevcut mobil ve web sonuçları:


Google Search Console Sayfa Deneyimi için aldığım sonuç:

Bu içeriği hazırlamaya karar vermeden önce internet sitesinin analizini Screaming Frog SEO Spider ile gerçekleştirmiş, tüm sayfalarımın durumu hakkında bilgi almıştım. Bu analizden, internet sitemde çok fazla dış link çıkışı olduğunu fark etmiş, özellikle cinsel içerikli internet sitelerine olan link çıkışlarını fark edince şok olmuştum. WordPress altyapılı internet sitelerinde güvenlik kısmını çok önemsemediğimizde başımıza böyle şeyler gelebiliyormuş. Eski yaptığım çalışmalarda sitemden dışarıya giden linklerden alakasız ve anlaşmasız olanları iptal etmiş, içeriklerimde temizlik yapmıştım. Mevcut duruma Semrush ve Ahrefs’in de gözünden baktıktan sonra, yapacağımız çalışmalar için bir Trello listesi oluşturacak, iş planımızı hazır edeceğiz.
SEO Analiz Araçları Sonuçları ve Kısa Yorumları
28 Kasım 2021 – Semrush Özeti:

Semrush raporundan da göreceğimiz üzere internet sitesi 2020 Haziran dönemine kadar yükselişini devam ettirmiş -malum covid başlangıç sürecinde evde geçen süreçte kendi projelerimize vakit ayırabilmiştik-, akabindeyse dönemsel olarak erimeye başlamış. Organik anahtar kelimeler bölümünde sadece bir güncellemeden sonra düşüş eğiliminin derinleştiğini, diğer güncellemelerin herhangi bir etki yaratmadığını da rahatlıkla fark edebiliyoruz. Ücretli ya da ücretsiz herhangi bir link alımı gerçekleşmeyen internet sitesi için 726 farklı alan adından 20k adet backlink geliyor olması ise oldukça şaşırtıcı. Dışarıdan gelen linkleri analiz etmemiz gerekecek. Ancak Ahrefs’ten alacağımız link listesi ve Google Search Console’dan alacağımız listeleri birleştirdikten sonra bu adımı atmak en sağlıklısı olacak.

Her şeye rağmen branded traffic tarafının büyüdüğünü görmek, açıkçası hem bu içeriği kaleme almaya hem de part-time proje için emek harcamaya beni en çok iten sebep oldu diyebilirim 😊
Dışarıdan gelen linkleri incelemeye Semrush üzerinden devam ediyorum. Image links bölümünün büyük çoğunlukta olması, ücretli bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen follow linklerin %95’lik bir çoğunlukta olması bir SPAM saldırısı olma ihtimalini düşündürüyor. Ancak henüz emin değilim, göreceğiz.

Semrush’tan ayrılmadan önce dışarıdan gelen linklerin listesini export ediyor, klasörüme kaydediyorum. Gelelim Ahrefs’e.

Ahrefs’in girişinden edindiğimiz bilgilerde de internet sitesine gelen linklerin son 5 aylık süreçte tırmanışa geçtiği, %85’lik diliminin dofollow linklerden oluştuğu, 234 farklı IP’den link aldığı ancak alan adı sayısının da 721’e ulaştığını görüyorum. Organik trafikte yaşanan değişimi de All Time olarak grafik görüntüsünü aşağıya bırakıyorum:

Ahrefs’ten şimdilik alacağım bilgiler bu kadar. Şu an kendimi backlink konusuna şartladığım için, öncelik olarak backlinkleri analiz etmek istiyorum.
Son backlink analiz kaynağım olarak Google Search Console’a geldiğimde, bağlantılar bölümünden en çok bağlantı veren siteler bölümünü export ediyorum:

Şimdi 3 farklı excel tablosu elde etmiş oldum. Bu excel tablolarında alan adlarını ve elde ettiğim verileri birleştireceğim.
İlk Şüphe: SPAM Backlink Saldırısı
Listemi hazırladım, toplam 2800 satır alan adı elde etmiş oldum. Bu alan adlarından bazıları her araç için duplicate olanlar. Toplam listede Excel’de yenilenen verileri sil komutunu kullanarak alan adlarını temizledim, 1400 küsür adet alan adı kaldı. Bu alan adları için değer analizi yapmadan önce işi nasıl kolaylaştıracağımı düşünmeye başladım. Semrush ve Ahrefs’ten aldığım listelerde alan adlarının değerleri ve verdikleri link sayıları konusunda bilgiler var, ancak yine de teyit etmek istiyorum.

Alan adlarına göz gezdirmeye başladığımda, rastgele kelimelerle oluşturulmuş yüzlerce link olduğunu farkettim. Hemen filtreleme yaparak, blogspot, web.app, firabaseapp.com gibi ana alan adlarına bağlı alt alanlarını ayrı bir sayfaya kopyaladım. Bu linkler için Ahrefs’in ver Semrush’ın değer sütunları da 0 olarak gösterildiği için hiç düşünmeden gelen linkleri reddetme dosyamı oluşturdum. Dış bağlantıları reddetme konusunda Google’ın hazırladığı link reddetme yönergesine uyarak, alan adlarının başlangıcına “domain:siteadi.com” şeklinde ‘domain:’ ibaresini ekleyerek .txt dosyasını oluşturdum. Oluşturduğum dosyayı ise hemen https://search.google.com/search-console/disavow-links adresinden yükledim.

İşlemi tamamladığımı düşünüyorum, ancak TR ve EN sorgulardaki blog içeriklerinden eksik bilgimin olup/olmadığını kontrol etmek istiyorum. İlk olarak TR sitelerden, bilgisine güvendiğim birkaç sitedeki içeriklere gözattım:
- https://zeo.org/tr/blog/google-filtreden-cikmak/
- https://www.aramamotoru.com/googleda-gelen-linkler-nasil-reddedilir/
EN kaynaklar arasında incelediğim kaynaklar ise:
- https://serpstat.com/blog/how-to-reject-links-using-google-disavow-tool/
- https://webmasters.stackexchange.com/questions/122096/how-to-block-external-links-from-websites-that-have-loaded-our-website-in-an-ifr
Eksik kaldığım bir nokta yokmuş, içim rahatlamış oldu. 😊 Bu kadar linkin birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde oluşmuş olması, birkaç farklı kaynaktan geliyor olması endişelerimi artırdı. Üstelik internet sitesinde keşfedilen ve içeriklere link eklenmesine sebep olan açıktan sonra bu tarz bir çalışmanın yapılmış olması iki ihtimali düşünmeme sebep oldu:
- Black hat seocuların kurbanı durumundayım.
- Rakip internet siteleri rekabeti karartmaya yönelik adım atıyor.
Her iki ihtimalde de yaşanan düşüşü egale etmek, internet sitesini tekrar ayağa kaldırmak, kaybedilen sıralamaları tekrar elde etmek için çalışmaya devam edeceğim.
Neyse, konuyu dağıtmadan kalan linkleri analiz etmeye devam edelim. Yine listede kolaya kaçmak için bir okuma yaparak, tanıdığım alan adlarını eleyeceğim. Ekşisözlük, onedio, memurlar.net, donanımhaber gibi platformlardan gelen linkler var, bu linkleri elde etmek yeterince zorken reddetmek gibi bir hataya düşmek istemem 😊
Kalan internet siteleri için hızlı ve pratik bir araç olan dapasorgula.com’u kullanarak site değerlerini, spam scorelerini hesaplayarak excel tablosu haline getirdim.

Bu tabloda Spam Score’unun 10 puandan yüksek olan siteleri işaretledim. Akabinde DA değerinin 10’un altında gördüğüm siteleri işaretledim. Son olarak ise alan adları 1 yıldan yeni olan internet sitelerini işaretledim. Bu internet sitelerini manuel olarak kontrol ederek ürettikleri içeriklere, yayın stratejilerini inceledim. İçime sinmeyen ve SPAM çalışma yapan internet sitelerini tekrar reddedilenler.txt dosyama ekleyerek Google’a tekrar bildirdim.